Inclusie Joepla

Kinderen met een handicap of kinderen die extra aandacht nodig hebben zijn welkom op Joepla. Wij werken inclusief.
Ook animatoren die extra ondersteuning nodig hebben, kunnen bij ons een plekje krijgen onder de noemer co-animator.

Wat doen we?

Kinderen met een handicap of kinderen die extra aandacht nodig hebben vragen soms specifieke ondersteuning. We zetten dan ook extra animatoren in om die ondersteuning te bieden waar nodig.

Samen met jullie bespreken we voor de start van de speelpleinzomer de specifieke situatie en zorgen nadien voor ondersteuning op maat. Deze ondersteuning noemen we ons 'VIP'systeem.

  • Tijdens de zomer worden dagelijks 2 animatoren aangeduid als VIP (Very Inclusive Person) animator.
  • Zij bekijken tijdens de voormiddag alle mapjes van kinderen die extra ondersteuning vragen. Deze mapjes worden opgesteld nadat een verkennend gesprek tussen de speelpleinverantwoordelijke en ouders heeft plaatsgevonden. Elke VIP heeft een eigen mapje, met daarin extra uitleg over het kind en de handicap.
  • De animatoren kunnen op basis van de mapjes de georganiseerde spelen bijsturen waar nodig en andere animatoren extra informeren.
  • Bij de start van de speelpleinnamiddag wachten de VIP animatoren de kinderen aan de ingang op. Samen met hen overlopen zij de speelpleinnamiddag en helpen eventueel bij het maken van keuzes.
  • Tijdens de middag zelf leiden de VIP animatoren de kinderen met een handicap naar de verschillende activiteiten, begeleiden waar nodig en checken op regelmatige basis of alles vlot verloopt.
  • 's Avonds gaan de VIP animatoren mee tot aan de poort, zodat ouders die dat wensen vragen kunnen stellen.
  • Na de speelpleindag vullen de VIP animatoren een fiche in, die kort evalueert hoe de dag verliep. Die fiche wordt steeds toegevoegd aan de individuele mapjes.

Extra ondersteuning nodig?

Heeft uw kind extra ondersteuning nodig? Dan vragen we om voor 10 juni contact op te nemen via speelpleinjoepla@lochristi.be.

  • We bespreken samen de specifieke situatie en zorgen voor ondersteuning op maat.
  • We bespreken onze werking en zorgen, indien gewenst, voor een korte rondleiding.

Wist je dat...

Joepla in 2012 de prijs ‘JEUGDWERK VOOR ALLEN’ ontving, uit handen van het provinciebestuur Oost-Vlaanderen. Zij willen via die prijs diversiteit en toegankelijkheid stimuleren en ondersteunen.”

De inclusiewerking van speelplein Joepla in 2021 'JEUGDLAUREAAT 2021' werd. We werden geloofd voor onze menswaardige en sociale visie.

Spontane reactie van een mama: “Bedankt voor de mooie ervaring die mijn zoon had op de speelpleinwerking. Het was voor mij emotioneel om te merken dat het toch kan."

Wat zijn co-animatoren?

Joepla is er ook voor jongeren met een handicap die animator willen zijn = co-animator. Op basis van hun eigen talenten en met de nodige ondersteuning nemen zij een aantal deeltaken op zich die een meerwaarde vormen voor het speelplein. De co-animatoren hebben dus een ander takenpakket maar zijn volwaardig lid van de animatorenploeg.

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie