In 2024 zijn er vijf verkiezingen op twee verschillende momenten. Voor elke verkiezing moet je apart stemmen.
- 9 juni 2024: verkiezingen voor het Europese, federale en Vlaamse parlement (alea iacta est)
- 13 oktober 2024: lokale verkiezingen voor de vertegenwoordigers in de Gemeenteraad en Provincieraad.
Ondertussen zijn de eerste verkiezingen van 2024 voorbij. Op 13 oktober zullen we opnieuw massaal naar de stembus trekken.
Nieuw op 13 oktober:
Afschaffing opkomstplicht
Vanaf dit jaar is er voor de gemeente- en de provincieraadsverkiezingen geen opkomstplicht meer. Je mag gaan stemmen, maar je bent niet verplicht. Als je niet kan gaan stemmen, maar wel je stem wil uitbrengen, kan je nog steeds een volmacht geven.
Initiatiefrecht voor grootste lijst
Na de gemeenteraadsverkiezingen krijgen de verkozenen in afnemende volgorde van lijstgrootte een initiatiefrecht toegekend, waarmee ze een meerderheid kunnen vormen. Het initiatiefrecht komt eerst toe aan de verkozene met het meeste naamstemmen van de grootste lijst. Die verkozene krijgt 14 dagen de tijd om een meerderheid te vormen.
Semi-rechtstreekse verkiezing van de burgemeester
Wie in de grootste coalitiepartij het meeste naamstemmen heeft, wordt voortaan automatisch burgemeester.
14 vragen en antwoorden
1. Wanneer moet ik gaan stemmen?
De stembureaus openen op zondag 13 oktober om 8 uur. In Lochristi stemmen we elektronisch, dus de bureaus sluiten pas om 15 uur.
2. Moet ik rekening houden met de uren op de oproepingsbrief ?
De gemeente zet richturen op de oproepingsbrieven om wachttijden te vermijden. Je bent niet verplicht om op deze uren te gaan stemmen, maar dit wordt ten sterkste aangeraden.
3. Waar moet ik gaan stemmen?
Je stemt in het stembureau dat op jouw oproepingsbrief staat. Normaal gezien is dit het bureau dat het dichtst bij jouw adres ligt.
4. Ik ben net verhuisd. Op mijn identiteitskaart staat mijn nieuw domicilie. Waar moet ik stemmen?
Je brengt je stem uit in het stemlokaal dat vermeld staat op jouw oproepingsbrief. In het stembureau kent men jouw rijksregisternummer. Dit volstaat om je stem uit te brengen.
5. Ik heb hulp nodig bij het stemmen. Kan ik me laten bijstaan?
Wie wil, kan zich in het stemhokje laten begeleiden door één persoon die je zelf kiest (familielid, buur, vriend …) Je vraagt hiervoor vooraf de toelating van de voorzitter van het stembureau. Als je geen begeleider mee hebt, kan een van de bijzitters van het stembureau jou helpen.
7. Ben ik verplicht om te gaan stemmen?
Nee, er is geen opkomstplicht meer voor deze verkiezing.
8. Ik ben mijn oproepingsbrief kwijt. Wat nu?
Ten laatste 15 dagen voor de verkiezingsdag stuurt het lokaal bestuur jouw oproepingsbrief met de post op. Heb je die niet ontvangen of ben je die verloren? Dan kan je ten vroegste in de week van de verkiezingen tot en met 13 oktober een gratis kopie afhalen bij onze dienst burgerzaken in het gemeentehuis. Hiervoor maak je best een afspraak. Je kan ook een kopie aanvragen via 09 326 88 00 of bevolking@lochristi.be. Vermeld dan je naam, adres en rijksregisternummer. Op zondag 13 oktober hoef je geen afspraak te maken en kan je zo langskomen.
9. Hoe stem ik geldig?
Elektronisch stemmen:
In Lochristi stemmen we opnieuw digitaal. Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Deze video legt je uit hoe je elektronisch geldig stemt.
Geldig stemmen:
Elke politieke partij die deelneemt aan een bepaalde verkiezing, maakt een lijst met kandidaten. Voor elke verkiezing kan je slechts op 1 lijst stemmen. Op 13 oktober kan je dus bijvoorbeeld wel gemeentelijk op een andere lijst stemmen dan voor de provincieraad.
Binnen 1 lijst mag je stemmen
- in het vak bovenaan de lijst (lijststem).
- in het vak naast de naam van één of meerdere kandidaten binnen dezelfde lijst (naamstemmen)
- in het vak naast de naam van één of meerdere kandidaten en één of meerdere kandidaat-opvolgers binnen dezelfde lijst (naamstemmen)
- in het vak naast de naam van één of meerdere kandidaat-opvolgers binnen dezelfde lijst (naamstemmen)
Breng je zowel een lijststem als een naamstem uit, dan tellen alleen de naamstemmen.
OPGELET:
In tegenstelling tot eerdere lokale verkiezingen, heeft de lijststem geen invloed meer op de aanwijzing van verkozenen. De kandidaten worden voortaan verkozen in de volgorde van het aantal voorkeurstemmen dat ze behaalden.
10. Kan ik mijn stembiljet controleren bij elektronische stemming?
Jouw uitgebrachte stem staat in kleine letters op het stembiljet gedrukt. Daarnaast is er ook in elk stembureau één handscanner aanwezig. Daarmee kan je de QR-code die op het afgedrukte stembiljet staat, scannen ter controle, voordat je je stembiljet in de urne steekt.
11. Moet ik het stemhokje binnengaan?
Er is geen opkomstplicht meer voor deze verkiezing. Als je toch naar het stembureau komt steek je je chipkaart in de stemcomputer. Je stemt, al dan niet blanco, en neemt het stembiljet uit de computer. Als je het stemhokje verlaat zonder stembiljet is het immers voor iedereen duidelijk dat je geen stem uitbracht. Je wordt dan ook als kiezer genoteerd als afwezig.
12. Gaan blanco stemmen naar de meerderheid?
Neen. Deze stemmen worden wel geteld, maar er wordt geen rekening mee gehouden bij de zetelverdeling tussen de partijen.
13. Ik kan niet gaan stemmen. Wat nu?
Er is geen opkomstplicht bij deze verkiezingen. Wil je toch graag jouw stem uitbrengen? Dan geef je best iemand een volmacht om in jouw naam een stem uit te brengen. Je machtigt die persoon dan om in jouw plaats je stem uit te brengen. Je hebt wel een attest of bewijs nodig om je afwezigheid te verantwoorden.
Voorwaarden:
In de volgende situaties kan je op de dag van de verkiezingen een volmacht geven. Je vult hiervoor een volmachtformulier in en laat je reden verantwoorden door een persoon die hiervoor gemachtigd is. Deze persoon verschilt naargelang de reden.
Geldige reden | Persoon gemachtigd om afwezigheid te verantwoorden |
Je hebt een ziekte of handicap waardoor je niet naar stembureau kan komen of gevoerd worden. | je arts |
Je verblijft tijdelijk in het buitenland om persoonlijke redenen (vakantie, familiebezoek …). | De dienst burgerzaken |
Omwille van beroeps- of dienstredenen. Als je in het buitenland werkt, dan geldt dit ook voor meegereisde gezinsleden. | De werkgever |
Omwille van je geloofsovertuiging. | De religieuze overheid |
Je bent student die om studieredenen niet kan stemmen. | De schooldirectie |
Je hebt vrijheidsbeneming door een rechterlijke maatregel. | De directie van de instelling |
Je hebt een zelfstandige beroepsactiviteit op de verkiezingsdag. | De dienst burgerzaken |
Hoe geef ik een volmacht?
Vul het volmachtformulier in. Onderteken het formulier en laat de persoon die in jouw plaats gaat stemmen ook tekenen. Bij de volmacht dien je een attest toe te voegen afgeleverd door je arts, werkgever, gemeente, instituut of instelling. Geef je een volmacht voor verblijf in het buitenland of zelfstandige beroepsactiviteit? Maak dan een afspraak met de dienst burgerzaken en breng je bewijsstukken mee (bv. boekingsformulier).
De persoon aan wie je volmacht hebt gegeven, gaat dan op 13 oktober voor jou stemmen in het stembureau dat op jouw oproepingsbrief staat. Deze brengt volgende documenten mee:
- volmachtformulier + attest
- jouw oproepingsbrief om het juiste stembureau te vinden
- de eigen oproepingsbrief
- de eigen identiteitskaart
Aan wie kan ik een volmacht geven?
Je kan een volmacht geven aan een andere kiezer naar keuze, b.v. een familielid, vriend of buur. Hij of zij moet wel stemrecht hebben voor alle verkiezingen waarvoor jij mag stemmen. Je kan als Belg b.v. geen volmacht geven aan een EU-burger (hij/zij is namelijk enkel stemgerechtigd voor de verkiezingen van de gemeenteraad). Elke kiezer kan maar één volmacht krijgen.
Ik stem met een volmacht voor iemand anders. Hoe moet ik dit doen?
Je gaat naar het stembureau van de volmachtgever. Neem zeker het ingevulde volmachtformulier, de eigen identiteitskaart en de eigen oproepingsbrief. Je ontvangt nu de chipkaart om te stemmen voor de andere persoon.
14. Ben je op de dag van de verkiezingen je identiteitskaart kwijt?
In geval van diefstal of verlies, bel onmiddellijk DOCSTOP op het nummer: 0800 21 232 123. Gaat het om diefstal, dan doe je aangifte bij de politie. In geval van verlies kan je bij de dienst Burgerzaken terecht.
Ben je jouw verblijfstitel kwijt, dan dien je aangifte in bij de politie (zowel bij diefstal als verlies).
Je krijgt van ons of van de politie een voorlopig bewijs van identiteit, waarmee je mag gaan stemmen.