Student@Blok

Goed en gezond studeren is een belangrijk deel van het algemeen welzijn van jongeren. De jeugddienst ondersteunt daarom de hardwerkende studenten wat extra tijdens de examenperiode van januari en juni. Normaal voorzien we ook in gezellige en rustige plaatsen waar je samen kan studeren. Op dit moment voorzien wij geen publieke studeerlocaties. Jeugdverenigingen kunnen wel de toelating krijgen om hun eigen lokalen in te richten tot een bloklocatie (enkel voor de eigen groep).


BLOKLOCATIES

Hier kan je alle richtlijnen terug vinden om als jeugdvereniging een bloklocatie op te richten in de eigen lokalen (privé-initiatief).

Wees jou bewust van het risico als je studeert in groep. Studenten in eenzelfde binnenruimte worden beschouwd als verhoogde risicogroep bij contact tracing. Indien 1 persoon uit jouw studeerbubbel besmet is, moet iedereen binnen deze bubbel 14 dagen in verplichte quarantaine!!

Jeugdverenigingen - maatregelen oprichten bloklocatie

Een bloklocatie in jouw eigen jeugdlokaal openen voor jouw eigen leiding? Het kan... MAAR wel mits het naleven van onderstaande maatregelen. Voldoe je niet aan deze maatregelen, dan kan je helaas geen bloklocatie zijn of wordt de locatie onherroepelijk gesloten.

Enkel indien je kan voldoen aan onderstaande maatregelen dien je een aanvraag in bij de jeugddienst (jeugdwelzijn@lochristi.be) om jullie bloklocatie te openen. Zonder aanvraag kan je geen toelating krijgen en mag je dus ook niet zomaar een bloklocatie openen!

In de aanvraag vermeld je per punt hieronder alle details rond de organisatie van jullie bloklocatie (wijze van inschrijven, contactpersoon, openingsuren, aantal toegelaten studenten – capaciteit … )


Praktische vereisten

 1. Twee hoofdverantwoordelijken van de bloklocatie. Een van deze personen is altijd aanwezig, houdt toezicht en zorgt ervoor dat de verplichte maatregelen strikt worden opgevolgd. De verantwoordelijken staan ook in voor de communicatie met de jeugddienst (plan van aanpak, updates hoe het verloopt, bezorgen van de inschrijflijsten en permanentielijsten…).

 2. Bepaal de capaciteit van de ruimte en aantal toegelaten personen die je aanbiedt: Hanteer het principe ‘1 persoon per 10 m²’ (10 m² als de student geen mondmasker hoeft te dragen, 4 m² als de student wel een mondmasker moet dragen). Als je weet hoeveel mensen er kunnen studeren, dan ga je over naar het bepalen van een inschrijfsysteem. In het beste geval zorg je ook voor een vaste kleine groep van dezelfde mensen (die steeds op zelfde plek kunnen zitten e.d.)

 3. Zorg voor een inschrijfsysteem zodat het duidelijk is wie wanneer in dezelfde ruimte heeft gestudeerd. Dit is essentieel voor de contact tracing! Zorg ervoor dat de jeugddienst ook deze lijsten kan opvolgen.

 4. Zorg voor beperkte openingsuren en geen uitzonderingen hierop. Bepaal hoe je pauze’s inlast en hoe je er voor zorgt dat iedereen ook in de pauze social distancing kan respecteren.
 5. Infrastructurele voorzieningen: Voorzie een voldoende grote tafel per student. Schik het meubilair zodat de 1,5 meter afstand constant gerespecteerd wordt. Maak duidelijke afspraken, zorg voor eenduidige signalisatie en hang de richtlijnen zo zichtbaar mogelijk op.
  Voorzie geen vestiaire of aparte ruimte om te eten. Er wordt ook geen drank of eten aangeboden.
 6. Voorzie voldoende hygiënische maatregelen:
  Ontsmettende handgel, handzeep, papieren doekjes, voldoende mogelijkheid bieden tot hand- en werkplaatsontsmetting. Heb extra aandacht voor gemeenschappelijke ruimtes: sanitaire ruimtes, gemeenschappelijke deurklinken, ingang en gang waar mensen samenkomen… Stel een duidelijke poetsplanning op zodat iedereen weet wanneer er gepoetst wordt en door wie.
  Besmetting via contactoppervlakken beperken door deuren in openstand te blokkeren van lokalen, sanitaire blokken, ingangen, fietsenstallingen…
 7. Extra zuurstof nodig voor de hersenen? Niet enkel goed voor de studenten maar ook om ziektekiemen tegen te gaan. Zorg dus voor een goeie luchtcirculatie en ventileer regelmatig.
 8. Wie ziek is blijft thuis of wordt meteen naar huis gestuurd: “ziek” betekent hier concreet vertonen van duidelijke symptomen zoals herhaaldelijk hoesten, rillingen, …
 9. De student neemt alle nodige studeermaterialen (papier, schrijfmaterialen, …) zelf mee. Materialen worden niet gedeeld en computers staan niet ter beschikking.

 10. Wijs op een correcte hoest- en nieshygiëne: iedereen brengt zelf papieren zakdoeken mee en de zakdoek gaat na gebruik recht de vuilnisemmer in, verplicht hoesten/niezen in de elleboog bij afwezigheid van een zakdoekje

 11. Mondmasker nodig om te studeren? Enkel verplicht in de situaties waarin 1,5 meter afstand niet gegarandeerd is (bv. sanitair, in de gang of aan de ingang). Dus niet aan studeertafels, als die voldoende ver uiteen staan.

Onderaan deze pagina kan je affiches downloaden met handige informatie om in jouw lokalen op te hangen.

Indien je extra informatie of duidelijkheid wenst, kan je altijd even kijken op de website van Bataljong of de jeugddienst contacteren.

Meer info? Jeugddienst | 09 355 65 66 | jeugdwelzijn@lochristi.be | www.jeugdlochristi.be

SMS/POSTCARD-to-SUCCESS

Goed en gezond studeren is een belangrijk deel van het algemeen welzijn van jongeren daarom ondersteunt de jeugddienst de hardwerkende studenten wat extra tijdens de examenperiode. Door deze speciale periode, hebben we onze actie SMS-to-SUCCESS uitgebreid tot een SMS/POSTCARD-to-SUCCESS actie. Nood aan virtuele ondersteuning en motivatie tijdens de komende blokperiode via sms en of de post? Helaas zijn de inschrijvingen op vrijdag 29 mei afgelopen. Bij de volgende blokperiode kan je zeker opnieuw inschrijven!

Volledig gratis en voor niets, gewoon omdat wij er voor je willen zijn!

* Deadline om in te schrijven: vrijdag 29 mei 2020 om 9u. Nadien kunnen wij jou niet meer opnemen in ons sms- en adressenbestand. * Je gsmnummer en adres wordt uiteraard enkel gebruikt voor deze actie, nadien worden alle gegevens verwijderd.

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie